Big Ben – alt du skal vide om ‘uret der aldrig går i stå’.

In Alle artikler, Seværdigheder, Udendørs seværdigheder by London Holiday1 Comment

Big Ben er indbegrebet i London. Uret er et symbol på frihed, håb og London.

En af verdens størstte klokker og helt sikkert den mest kendte af slagsen, er Big Ben. Uret Big Ben har slået sine slag – uafbrudt – siden 1859. Faktisk stod bygningen allerede færdig i 1856, men grundet mekaniske problemet, slog uret sit første slag, nogle år senere.

I artiklen her, tager vi et nærmere kig på Big Ben – og finder ud af alt, hvad der er værd at vide.

Historie om Big Ben.

Clock_Tower_-_Palace_of_Westminster,_London_-_May_2007Big Ben blev opført for mange år siden. Siden da har uret været et symbol på frihed, håb og London. Du kan ikke sige London, uden at tænke på Big Ben.

Under 1. og 2. verdenskrig, kunne man høre klokkeslagene i BBC. Hver aften kl 18.00 lyttede indbyggerne i London med på BBC, hvor de altid håbede på, at kunne høre urets klokkeslag. Klokkeslagene var et tegn på, at London stod intakt – og at der var styr på situationen. På den måde har mange ældre mennesker i London, en meget tæt tilknytning til uret. Det er et symbol på ‘victory’ og håb. Første gang at urets klokkeslag kunne høres på BBC, var d. 31 december 1923.

På selve ur-skiven står der ”God save our Queen Victoria”.

Det er ikke bygningen der hedder Big Ben – det er faktisk kun uret. Selve bygningen hedder ‘The Palace Of Westminster’, som også er regeringsbygningen i England (ligesom Christiansborg er i Danmark). I daglig tale – specielt for turister – kaldes hele bygningen for ‘Big Ben’.

En omfattende renovering af Big Ben.

Big Ben er et gammelt ur. I 2007 efter bred enighed hos befolkningen, lod man renovere og rense uret.

Det var et omfattende arbejde – uret havde stået næsten uberørt siden 1859 (med undtagelse af vedligeholdelse). Derfor udskiftede man en del af det gamle mekanik i uret, som skulle sikre en langt større driftssikkerhed.

Det er ikke umligt for offentligheden, at komme ind i selve uret. Heldigvis kan uret beskues fra mange smukke vinkler – fra pladsen foran parlamentsbygningen, til det store pariserhjul – London Eye.

Spørgsmål og svar om London Eye.

Vi har samlet de spørgsmål, som er blevet indsendt til os, om London Eye. Hvis du selv har et spørgsmål om London Eye, så skriv en kommentar til artiklen herunder. Så skal vi nok svare dig.

Hvor er Big Ben beliggende?

Bygningen, Big Ben (parlamentsbygningen) – også kaldet ‘The Clock Tower at the Palace of Westminster’. Uret kan beskues fra Westminster Bridge og Bridge Street. Uret ligger i bydelen ‘Westminster’,som er den royale bydel af London.

Hvor høj – og bred, er Big Ben?

Bygningen er 7 feet og 6 inches høj og 7 feet bred. Så ja, det er korrekt – bygningen er bredere end den er høj. Grunden til dette er selvfølgelig at Big Ben ikke blot er uret, men en del af den store bygning, Palace of Westminster.

Hvor højt lyder (ringer) uret, Big Ben?

Meget højt. Det siges, at hvis du står inde i selve tårnet, så kan du mærke vibrationerne i hele din krop. I Parlamentsbygningen hvor mange af politikerne opholder sig, kan du godt høre lyden – men den overdøver slet ikke en samtale.

Det et meget højere udenfor, end indenfor.

Hvorfor er Big Ben så kendt – og anerkendt?

Kort og godt: fordi det er en fantastisk bygning.

Uret er ikke blot kendt i London, men i store dele af Verden. Under 1. og 2. verdenskrig kunne man hver aften kl 18, høre urets klokkeslag – ikke bare i London eller England, men i store dele af Europa.

Har du spørgsmål eller kommentarer? Følg med i debatten herunder eller besøg vores forum om London.

Comments

Skriv en kommentar